Dr. Végh Dániel fogorvos

Dr. Végh Dániel fogorvos

10 +1 lépés a fogaid és a szád egészségéért

2017. augusztus 14. - Ifjúsági Diabétesz Blog

Az egészséges táplálkozás napjainkban megfigyelhető térnyerése mellett egyre több ember fordít megfelelő mennyiségű szabadidőt a sportolásra, az otthoni főzésre illetve a az ápolt külsőre.

Az ápolt külső az önbizalmunk megtestesülése, ami már messziről látszik, ez alapján egy olyan kép formálódhat meg, hogy ki szimpatikus, ki az aki nem - mert például elhanyagolt. A mai felgyorsult instant világunkban a kapcsolatok kialakítása, az új emberek megismerése alapkövetelmény, melynek során a beszélgetés elindításánál olyan távolságon belülre kerülünk beszélgetőpartnereinkhez, hogy fogaink, mosolyunk, illetve ezek állapota is szembetűnővé válhat.

Fontos fogaink és ínyünk állapota, ápoltsága, a jó szájhigiéne.

10 apró tipp, hogy legyen megnyerő a mosolyunk, egészséges az ínyünk és káprázatos a fogazatunk:

1. Rendszeres otthoni fogmosás

Melynek időtartama legalább 2 percig tartson, és a fogaink minden - fogkefével elérhető felszínét - áttisztítjuk reggel és este egyaránt. - ez az alapértelmezett.

Ha még alaposabb akarsz lenni, akkor minden főétkezés után.

http-_2f_2fhss-prod_hss_aol_com_2fhss_2fstorage_2fmidas_2fc775770882f7c76fd0bce17e9cadc277_2f203909976_2fstock-photo-young-couple-brushing-their-teeth-at-home-in-the-bathroom-232063042.jpg

2. A helyes fogmosási technika

A sikáló és erős mozdulatok helyett próbáljuk finom, körkörös mozdulatokkal a fogaink és az ínyünk felszínét áttisztítani, és legalább olyan gyengéden bánjunk vele mintha csak a karunkon lévő bőrfelszínt tisztítanánk.

Figyelem, a túl erősen végzett egyszeri vagy rendszeres fogmosás károkat tud okozni az ínyünk és fogaink szerkezetében, ezért mindig körültekintően járjunk el.

man-brushing-teeth.jpg

3. Használjunk fluoridot tartalmaző fogkrémet. 

Fluoridmentes fogkrémet is lehet használni, de akkor különítsünk el egy jelentősebb összeget a fogorvosi kezelésünkre, ugyanis ezáltal fogaink fogszuvasodásra való hajlama előtérbe kerül.

Ezenkívül gyermekeink számára is megfelelő minőségű fogkrémet javallt használni, legyen szó almás, cseresznyés, tutti frutti izűről, a fluorid hiánya felesleges fogorvosi beavatkozásokat okoz gyermekeinknek is, amitől egy életre megutálják a fogorvost. Előzzük ezt meg.

new-biominf-toothpaste-ingredient-helps-prevent-decay-and-treat-sensitivity-health-council.jpg

4. Használjunk fogmosás után fogselymet

Fogmosás során a fogaink egymás felé tekintő felszíneit is meg kell tisztítanunk, ennek hiányában ezen rejtettebb területek kiváló lehetőséget adnak a baktériumoknak a megtapadásra, fogszuvasodás kialakulására.

istock_000012160203small.jpg

5. Szájvizet is használhatunk

Az öblögetés a fogmosást és a fogselymezést kell hogy kövesse, viszont semmiképpen sem helyettesíti azt.

A fogaink felszínén megtapadó baktérium és ételmaradék csak mechanikai tisztítás (fogmosás) segítségével tisztítható le, a szájvíz használata csak kiegészítés. 

mouthwash-how-to-use.jpg

6 Ha már szájvíz, legyen alkoholmentes

Magyarország a világ élén jár a szájüregi daganatok tekintetében, melynek kockázatát a dohányzás és a töményital rendszeres fogyasztása közel 100-szorosára emeli. Az alkoholmentes szájvíz esetén nyálkahártyánk még véletlenül sem érintkezik az alkoholtartalommal, ezzel segít minimalizálni ezt a lehetőséget.

prohibition_alcohol_not_permitted_on_this_site.jpeg

7. Az ellenőrzést bízzuk fogorvosra

A fogorvosi találkozás bele kell hogy épüljön életünk rutinjába. A fogorvoshoz járás manapság fájdalommentes kell hogy legyen, említsünk akármilyen beavatkozást, nagyon hatékony fájdalomcsillapító és érzéstelenítő anyagok vannak a fogorvos kollégák birtokában.

Félévenkénti ellenőrzés segíthet észrevenni kisebb nagyobb fogászati problémákat (fogszuvasodás, ínygyulladás, szájüregi elváltozások), amiket a fürdőszobai tükörben nehezen tudunk magunknak diagnosztizálni, ugyanakkor rövid kezelésekkel panaszmentessé tehetőek!

dentist.jpg

8. Vérzik az ínyem, mit tegyek? 

Keresse fel fogorvosát. Ha bárhol vérzik rajtunk valami, azonnal orvoshoz fordulunk, sajnos ez az ínyvérzéssel kapcsolatban máshogy van. Ahogy a Soproni reklámban is mondják, a magyar leleményes fajta, a szájhagyomány útján felvértezett tudással az észrevett ínyvérzést különböző öblögetésekkel és ecsetekkel, krémekkel próbáljuk magunknak gyógyítani, így elkerülve hogy abba a fránya rendelőbe elmenjünk.

A probléma háttere összetettebb, és a fogorvosoknak hosszú szemesztereken át tanítják, ugyanis az ínygyulladás megszüntethető fogorvosi kezeléssel, akár fogkőeltávolítással, akár elálló tömések vagy pótlások megszüntetésével, halszálkák és popcorn-héjak eltávolításával. Tessék rávenni magunkat hogy elmenjünk!

dentist-for-bad-breath-treatment-500x200.jpg

9. Eszközeinket cseréljük rendszeresen 

2 havonta érdemes új fogkefét vásárolnunk. A fogkefe is akkor tisztít a legjobban, amikor a sörtéi szép egyenesen állnak. Ha ez a sörtehelyzet kezd szénakazalra hasonlítani, semmiképpen se "főzzük ki" a fogkefét, vegyünk újat.

are-you-brushing-your-teeth-the-wrong-way-roseville-dentist.jpg

10. Figyeljünk oda a táplálkozásra

Kerüljük a tömény cukros ételeket és italokat. A szénhidrát tartalom csökkentésével a zsírpárnáink is olvadnak, fogaink pedig kevésbé vannak kitéve a szélsőséges PH értékek egymást követő hirtelen változásának.

eat-better_-feel-better.jpg

+1 Hagyjuk el a rossz szokásainkat

A dohányzás csökkenti az ínyünkben a vérkeringést, ezáltal rombolja annak egészségét, rákkeltő, valamint rossz leheletet biztosít. Nem folytatom, no cigi please, főleg nem a fogorvos előtt az utolsó szálat, adjunk magunkra és nem csak a randin, hanem fogorvoshoz megyünk akkor is legyen meg fogmosás és az elengedhetetlen ápoltság!

eat-healthy.jpg

Hajrá!

Kérdés, likeolás vagy megosztás esetén nézzetek be hozzám facebookon, és javasoljatok akár olyat témát, ami érdekel benneteket fogászaton belül : facebook.com/drveghdaniel

Írta: Dr. Végh Dániel - fogorvos

20638846_472581499770828_8777459631532425450_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drveghdaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr9012747504

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunabajnok 2017.08.15. 12:37:30

Kár,hogy nem egy egyetemre jártak az én szájsebészemmel. Az ő szaktudásának köszönhetően szinte nincs csont a számban,potyognak ki a fogaim. Ő ugyanis ecsetelőkkel kezelte az ínygyulladásom, a pofazacskóba utat törő tájogom betadinos csíkkal kezelte. De amúgy hogy merek én parodontológiára beutalót kérni..... Most maszekba járok parodontológushoz totál pucolásra,plusz jön a csontpótlás. Tuti az utolsó fillérig leverem rajta!!!!!!

Stenonis 2017.08.15. 13:03:13

Úgy nagyjából mindennel egyet lehet érteni :)
Kivéve a fogselyem, na annak semmi értelme nincs.

egyszoban 2017.08.15. 13:19:02

@Stenonis: Pont a fogselyemnek? Pedig olyan félcsirkéket tudok kiszedni vele egy alapos fogmosás után is, hogy öröm nézni :)

Tenkeskapi Tánya 2017.08.15. 13:47:53

@egyszoban: @Stenonis:
A fogselyemmel körültekintően kell bánni, mert egyébként nagyobb kárt okozhatunk magunknak azzal, hogy a fog felületére ráboruló vékony ínyhártyát rendszeresen felsértjük, mint azzal, hogy az ételmaradékot távolíthatunk el, ha még esetleg maradt a fogmosás után.
Nekem az elektromos fogkefe és utána a minőségi szájzuhany használata hosszú évek óta kíméletes, de mégis tökéletes megoldás.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.08.15. 14:42:50

@Tenkeskapi Tánya: Így igaz. Fogselyem helyett pedig fogköztisztító kefécskék (különböző méretekben).

Rébusz 2017.08.15. 14:52:50

A fogtisztító kefe ugyanolyan kárt tud okozni, mint a fogselyem. Másfelől ha valakinek már fogselymet kell használnia, mert olyan fogazattal rendelkezik, hogy az étel valóban a fogai, vagy bizonyos fogai közé ragad, akkor a fogselyem az bármilyen résből ki tudja hozni az ételmaradékot, a kefécskénél viszont minden nyíláshoz a megfelelő méretet kellene választani. A kefécskék fém részével nagyon csúnyán meg lehet sérteni az ínyt, ha valaki például nagyobb kefét használ kisebb nyíláshoz vagy rosszul tartja a kefét és ferdén beleszúr vele aztán az ínyébe. Pár év és a kefékről is azt fogják mondani, hogy rossz, mihelyst valami új kerül a piacra. A zuhanyt viszont megfontolnám, talán érdemes lenne beruházni elektromos fogmosó szettre.

Rébusz 2017.08.15. 14:55:02

Ja, és én a fogselymet fogmosás előtt szoktam használni, hogy a fogkrém el tudjon jutni a már tiszta fogközökbe is.

SD9 2017.08.17. 08:55:24

Én fogselyem nélkül már élni sem tudnék. Mindig van a táskámban, bárhová megyek (ha tudom, hogy ott enni fogok). A fogközöket kizárólag ezzel tudom tisztítani, és amióta használom (sok-sok éve), azóta nincs ínygyulladásom. A fogkő eltávolítása is nagyon fontos, és két fajta fogkefét használok, egy közepesen puhát és egy extra puhát az ínyeknél. Azóta nincs semmilyen gondom a fogaimmal és az ínyemmel.

SD9 2017.08.17. 08:59:39

@Rébusz: Ezért nem használok én sem fogköztisztító kefét.
Azt mellékesen megjegyezném, hogy nem csak az ínyt tudja vele megsérteni az, aki ügyetlenül használja, hanem a fogzománcot is.

Valóság nevű unokahúgotok 2017.08.17. 20:15:04

"Ha már szájvíz, legyen alkoholmentes" - hát már ettűl a kis örömtűl is megfosztaná a Doktor Úr a szegény pácijenset?!:-)

drveghdaniel 2017.08.17. 21:49:44

Az élet kegyetlen néha... :)

Rébusz 2017.08.17. 22:02:50

@SD9: Teljesen igazad van. Én is használtam egy ideig, de rájöttem, hogy nem akarok a fogamból farigcsálni, karistolni. Lehet, hogy a fogselyem is rossz, de vannak, akiknek egész egyszerűen muszáj használni. De szerintem mindenki meglepődne, ha egy fogmosás után próbálná ki, hogy mi minden kerül elő a szájából :-) Akár csirkecomb is, ahogy valaki írta :-DDD Ami még jó dolog és így utólag jöttem rá, hogy kár, hogy kimaradt a listából, az a nyelvtisztítás. Rengeteg baktérium tanyázik a nyelv redőiben. Ajánlatos tőlük is megszabadulni időnként. Ja és a gyenge kefét nekem is ajánlották, csak én mindig elsiklok felette.

Bicepsz Elek 2017.08.18. 11:59:01

Hat en a szajvizrol azt hallottam, hogy max ketnaponta egyszer es kid adagban mert elegge roncsoljak a fogakat...
süti beállítások módosítása